I en spännande och provokativ debattbok om flyktingpolitik och rasistiska mord, om islam och hip-hop, ställer journalisten Per Wirtén frågor om segregation och assimilering i dagens Europa.
Europa av i dag är en mångkulturell paradox, å ena sidan finns en extrem rasism, å andra sidan en kreativ och spännande samexistens mellan olika folk. Genom en ”sund” flyktingpolitik bygger politikerna allt högre murar mot människor som uppfattas som hot mot den europeiska identiteten. Exemplen från Österrike och Danmark avskräcker, men det finns likheter här i Sverige som det talas tystare om. Samtidigt skapas en alternativ bild av Europa som invandrarkontinent, vilket märks i litteraturen, filmen och framför allt inom musiken.
I debattboken Europas ansikte ställer journalisten Per Wirtén de relevanta frågorna och ifrågasätter många så kallade sanningar om segregation, integration och assimilering. Han berättar om flyktingsmugglare, rasistiska mord, europeisk islam och den kosmopolitiska populärkultur som skapas i storstädernas förorter. Miljöerna är Latin Kings hemtrakter i Botkyrka och småstadsnazismens Klippan såväl som Berlin, Paris och London.
Per Wirtén, född 1958, har tidigare givit ut bl.a. Hellre fattig än arbetslös och Populisterna. Han var 1993 med och startade tidskriften Arena och skriver regelbundet i Expressen.