Een psychologisch drama over een van de belangrijkste vrouwelijke wetenschappers van de twintigste eeuw
Met De vrouw die de wereld verenigde schreef Eva Tind een biografische roman over een unieke vrouw, een van de belang— rijkste vrouwelijke wetenschappers van de twintigste eeuw: de Deense zoöloog Marie Hammer (1907–2002). Hammer reisde meer dan veertig jaar lang de wereld rond met één doel: ze wilde bewijzen dat de continenten van de wereld ooit met elkaar verbonden waren. Tegelijkertijd droomt ze van een gezin. Maar tegen de normen van die tijd in dringt ze erop aan dat haar man haar onderzoek nooit in de weg mag staan.
Als eerste vrouw neemt ze in 1932 deel aan de 7e Thule-expeditie
van de poolreiziger Knud Rasmussen. Sindsdien spaart ze geld voor haar eigen expedities van een maand en schrijft ze thuis, aan de keukentafel met vier kinderen om haar heen, haar proefschrift. Bijna vijftig jaar na haar eerste expeditie verandert Marie Hammer de wereldgeschiedenis. Dankzij haar aanhoudende inspanningen slaagt ze erin de wereld te verenigen, maar tegelijkertijd moet ze erkennen dat het gezin tijdens haar afwezigheid uiteen is gevallen.
De vrouw die de wereld verenigde is een prachtig verhaal over de connectie met de natuur, over menselijke ambities, familie, liefde, verzaking en verzoening — van de wereld en tussen mensen.
De Deense pers:
'Briljante biografische roman.'
Berlingske
'Eva Tind slaagt er niet alleen in om een vrouw en haar drijvende kracht overtuigend weer te geven, maar ook om haar onderzoek zo over te brengen dat zelfs een wetenschappelijk analfabeet het kan begrijpen.'
Politiken
'Een ontroerende roman. Eva Tind schetst Maries strijd om de hoofdrolspeler van haar eigen leven te zijn met groot inzicht en grote sympathie. Wetenschapper, moeder, mens. Marie Hammer krijgt lichaam en ziel in het proza van Eva Tind.'
Weekendavisen
Zweedse televisiezender TV4:
'Een goed geschreven juweeltje over een vrouw die het waard is om te leren kennen.'